Anyák napján köszöntsük a rekorder anyákat is

Az anyák napja jelentősége
Anyák napján köszöntsük a rekorder anyákat is

3+3 rekorder anyuka és 1 anyák napi rekord

Május első vasárnapja minden évben az anyukák napja. Ilyenkor mindenkit éltetünk, aki gyermeknek adott életet. Függetlenül attól, hogy mikor, mennyinek, hogyan…

..Mert léteznek egészen különleges anyukák is – olyannyira különlegesek, hogy rekorder anyukáknak számítanak, és ezáltal nemzetközi ismertségre tettek szert.

Ha ilyen különleges, rekorder anyukákkal szeretnénk találkozni – nem kell mást tennünk, mint fellapozni a Rekordok Könyvét*. Nézzünk most meg néhány ilyen „leg”-anyukát.

Rekorder anyukák az anyaság terén

Milyen legeket találhatunk az anyaság területén?

  1. A legtöbb gyermeket szülő anyuka

A hivatalos adatok alapján a legtöbb gyermeket szülő anyuka összesen 69 gyermeknek adott életet. Az 1700-as években élt hölgy egy orosz paraszt felesége volt. 27 alkalommal szült, melynek során 16 ikerpár, 7 hármas iker és 4 négyes iker jött világra.

Érdekesség:

Ugyancsak ő a rekorder „A legtöbb ikerpárt világra hozó anyuka” kategóriában is.

  1. A legidősebb anyuka, aki természetes módon esett teherbe

Ennek a rekordnak a jelenlegi tulajdona egy angol hölgy, Dawn Brookes. Ő 1997-ben, császárszüléssel adott életet egy fiúgyermeknek, 59 éves korában.

Érdekesség:

Hazánkban Fehér Anna színésznő, a 80-as évek kedvenc sorozata: a Szomszédok sztárja 53 évesen adott életet első gyermekének, egy kisfiúnak.

  1. A legtöbb gyermeket szülő béranya

Ezt a rekordot ugyancsak egy brit hölgy, Carole Horlock tartja, aki 13 gyermeket szült 8 családnak. Ráadásul emellett két saját kislánya is van.
Anyukák különleges rekordokkal

De nemcsak az anyasággal lehet kapcsolatos egy anyuka rekorderi címe, hanem más, ugyancsak elismerésre méltó érdemekért is. Olyan például, amit egy anya vitt véghez – a gyermekével közösen.

  1. A leggyorsabb maratonfutó anya és lánya

Junko Maeda és lánya, Sairi 5 óra, 22 perc, 10 másodperc alatt futotta le a maratoni távot Oszakában, 2014-ben.

  1. Az első anya-fia páros, aki elérte az Északi-sarkot

Az ugyancsak Egyesült Királyságból származó Jan Meek és fia, Daniel Byles a jelenlegi rekorder ebben a számban. 2007-ben, 24 napnyi gyaloglás után, 560 kilométer hosszú utat megtéve érkeztek be a célba.

  1. Anya és lánya, akik együtt sikeresen megmászták a Mount Everestet

A világ legmagasabban fekvő hegycsúcsát az ausztrál Cheryl Bart lányával, Nikkivel közösen 2008-ban érték el.
És végül egy rekord, ami nemcsak az anyákhoz, hanem az anyák napjához is kapcsolódik:

A legnagyobb* anyák napi üdvözlőkártya…

…2014-ben az Egyesült Arab Emírségek területén mutatkozott be. Az üdvözlőlap 10,19 méter hosszú és 7,09 méter széles volt.

Minden rekorder anyukának és gyermekének gratulálunk – köszöntsük őket is anyák napján. Természetesen közben azért ne feledkezzünk meg a hétköznapi hőseinkről: saját anyukánk megünnepléséről sem!

 


* Utolsó megtekintés: 2023-01-24