Az anya szerepe és feladatai a családban

Az anya szerepe és feladatai a családban

Az anya szerepe és feladatai a családban

A család mint rendszer nagyon sokat alakult az elmúlt évtizedekben, olyan változásokat élünk meg, ami az egész család életét gyökeresen megváltoztatja. A szerepek sok családban felcserélődnek, hiszen a pénz mindent felülír. Az anyák a család mozgatórugói, a háztartás teendői, a mosás, a vasalás, a takarítás, a főzés feladatait ellátják, folyamatosan biztosítva a tiszta ruhát, élelmet, meleg otthont a család többi tagjának. Beleértve az ovis ágynemű gyerekeknek történő hétvégi mosását, vasalását is.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi az anya szerepe és feladata egy családban.

Mit adnak a szülők a családi rendszerhez?

Az anya a szeretetet, a gondoskodást, az érzelmi életet, a nyugalmat és a békét adja, míg az apa a biztonságot, a védelmet és a fegyelmezést. Ez azonban manapság már nem egyértelmű, hiszen az anyák sok esetben egyedül nevelik a gyerekeiket és mindkét szülő feladatait kénytelenek ellátni, ezzel együtt azonban azt is nehéz biztosítania, hogy pozitív érzelmi klímát is biztosítson a gyerekeinek. Azt, hogy érzelmileg mennyire stabil a gyerkőc az életben, az nagyban függ attól, hogy az anya mennyire gondoskodó, megértő és támogató.

Mikor tudja ezt biztosítani az anya a gyerekeinek?

Csak abban az esetben ha ő saját maga önmagában a helyén van. Az a jó, ha szeretettel irányít és nem a gondolataival, mert annak az a következménye, hogy teljesítmény orientálttá válik, csak az elvárás számít és így elégedetlenné válik az anya.

Ettől azonban a család érzelmi működése merev, kemény, korlátolt lesz. Ha az anya nem a szerepében él akkor kezd csak az egyedülben gondolkodni az anyaság helyett. Ahhoz, hogy a szülő szerepbe vissza tudjon állni egy jó társ, egy apa szükséges.

Az anya szerepe és feladatai a családban
Az anya szerepe és feladatai a családban

Mi van, ha az anya nem tudja ellátni a feladatát?

Válás esetén nehéz megtalálni a szülőknek az új szerepét megélni, hiszen nincs ott a társ aki segíthet. Ha megjelenik az új társ az életében segít újra jó anya vagy jó apa lenni.

Mi történhet a gyerekkel, ha anya nem látja el megfelelően a feladatát?

Megjelenik a félelem és a szorongás, hiszen az egyik szülő nem elérhető, hiányzik a szeretete, így a gyerek is elkezd bezárkózni, szorongani. A családban a közömbösség lesz a jellemző.

Sokan az anyák közül a hagyományos család ellátása mellett még a munkahelyén is helyt kell állnia, ez bizony megnehezíti az életét. Ezek közül az anyák közül jó néhányan nem azért járnak el dolgozni mert ez a vágyuk, hanem mert támogatni kell anyagilag a családjukat. Ezzel szemben azok az anyák, akik otthon maradnak gyerekeket nevelni, panaszkodnak, hogy a társadalomban leereszkedően bánnak velük, mert az anyaságot nem fogadják el életpályának.

Az anya szerepe és feladatai a családban
Az anya szerepe és feladatai a családban

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy nagyon nehéz anyának lenni és jól cselekedni a mai korban, hiszen több helyen is maximális teljesítménnyel kell jelen lenniük, ez azonban sok esetben csak a pihenés rovására lehetséges, pedig jó anya csak az lehet akinek van energiája a családjára és a munkája elvégzésére is.