Emlékezzünk hős anyákra, anyák napja alkalmából

Mikor van anyák napja?

Emlékezzünk hős anyákra, anyák napja alkalmából

2+2 anyaszereplő, akik méltán lehetnek példaképeink

Az anyai ösztön minden nőben ott lapul. Az anyák, mikor végre anyává válnak, kivétel nélkül arra teszik fel életüket, hogy gyermeküknek minél boldogabb élete legyen.

Áldozatos kitartásuk – no meg az, hogy képesek létrehozni egy új életet – mindenképpen elismerést, hálát, köszönetet érdemel. Ez az oka annak, hogy minden évben legalább egyszer: az anyák napján, az édesanyák állnak a középpontban.

Nehéz megfogalmazni az érzést, édesanyánk szeretetét. Szerencsére itt vannak nekünk a szavak mesterei, az irodalmárok, akik elmondanak helyettünk mindent. Ők képesek olyan csodálatos anyai karaktereket megformálni, melyek örök emléket állítanak minden hős anyának. Íme néhány közülük:
2 különleges anyaszereplő a magyar irodalomban anyák napja alkalmából

  1. Baradlayné, a Hőslelkű Magyar Anya

Ki ne ismerné Jókai A Kőszívű ember fiai című regényét? Emlékszünk-e vajon Baradlaynéra, a három főszereplő fiú anyjára?

Ő, Marie, az olyan anya, aki szinte már férfias karakterekkel rendelkezik. Bátor, a végletekig elkötelezett mindazért, amiben hisz – ezek pedig nem mások, mint: haza és család. E kettő érékért bármit képes megtenni. Fellázad férje akarata ellen; az életét kockáztatja, hogy megmentse gyermekeit; segíti boldogságukat, hogy a szerelmüket választhassák. Ha valaki, ő igazán megtestesíti a tökéletes anya személyiségét, anyák napján is.

  1. A minden körülmények között kacagni képes édesanya

Humorral szinte bármit képesek vagyunk elviselni: még a legnagyobb nyomort is. Legalábbis ezt példázza Móricz Zsigmond: Hét krajcár című elbeszélése. A történet egyszerű: az édesanya a gyermek Móriczcal próbál összeszedni annyi krajcárt, amiből szappant tud venni a mosáshoz. Mindezt azonban oly játékosan, kedvesen teszi, mintha nem is a nyomorúságukat mutatná helyzetük. „Nem volt más mit tenni, mint tiszta szívből kinevetni a nyomorúságunkat.*

Egy anya, aki képes lelke viharait elrejtve könnyíteni kisfia terhein – kívánhatnánk-e ennél jobb édesanyát magunknak?

Mikor van anyák napja? Hős anyák
1+1 különleges anyaszereplő a világirodalomban anyák napja alkalmából…

…egy különleges író tollából. Egy litván származású, francia diplomata és regényíró, aki több néven is alkotott. És ennek köszönhetően ő az egyetlen, akinek sikerült kétszer is megszereznie a legnagyobb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

  1. Az árvákat nevelő anya Émile Ajar: Előttem az élet című könyvéből

Az arab kisfiú, Momo szemével mutatott világban Rosa mama, az elhagyott gyermekek nevelője a biztos pont – de sajnos nem örökké. Ha valaki sírva szeretne kacagni, ez az ideális könyv: egy nehéz világról egy csodálatosan furcsa édesanyával a középpontban.

  1. A gyermekéért életét áldozó édesanya Romain Gary: A virradat ígérete című művében

Életrajzi ihletésű történet egy anyáról, aki mindent feláldozott gyermeke boldogulásáért – amit végül már nem érhetett meg.

Boldog anyák napját minden édesanyának!

* Forrás: utolsó megtekintés: 2022-02-17