Mikor van anyák napja?

Mikor van anyák napja?

Mikor van anyák napja?

Melyik ország mikor tartja, +1 hazai érdekesség

Mikor van anyák napja? Valódi nő számára nem is igen létezik nagyobb boldogság, mint életet adni egy csöppségnek, világra hozni gyermekét.De ez fordítva is igaz: édesanyáinkat soha nem feledhetjük, hiszen neki köszönhetjük az életet. Sokan úgy tartják, egy anyát szinte lehetetlen pótolni egy árva gyermek számára.

Mikor van anyák napja?
Mikor van anyák napja?

Mikor van anyák napja – egyetemes, ősi szokás a tisztelgés az anya előtt

Nem meglepő tehát, hogy az anyaság, az édesanyák tisztelete gyakorlatilag minden kultúrában egységesen fellelhető. Már az őskorban is nagy tisztelet övezte őket, és ez a későbbiekben sem változott.

A keresztények számára az egyik legfontosabb szent Szűz Mária, AZ Édesanya, akinél jóságosabb asszony talán nem is létezhet. Ezek után nem csoda, hogy az egész világon mindenütt megemlékeznek az anyukákról, az anyák napja mindenhol ünnepnek számít.

Mikor van anyák napja?
Mikor van anyák napja?

Mikor van anyák napja nálunk?

Természetesen ez alól Magyarország sem kivétel. Mi minden év májusának első vasárnapján, ezen a többnyire csodálatos, tavaszi napon köszöntjük fel szülőnket.

Mikor tartják az anyák napja más országokban?

Ám az édesanyák felköszöntésének nemzeti napja nem egységes. Minden ország maga határozza meg, a maga elképzelései szerint, hogy mikorra tegye ezt a fontos napot. Tekintsünk egy kicsit széjjel, hol, merre, mik az anyák napjának ünneplésének időpontjai.

Nagyon sok országban a május és a vasárnap megegyezik a mi anyák napi dátumunkkal. Ám ők nem az elsőn, hanem a második vasárnapon ünneplik.

De nézzük kicsit részletesebben:

  • Május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat többek között:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Görögország, Olaszország, Németország, Svájc, Peru, Hollandia, Japán, Finnország

  • Március 8-án, azaz akkor, amikor nálunk a nőnap ünnepe van, néhány helyen az édesanyákat köszöntik. Így például Afganisztán és Bulgária.
  • Március 21-én, vagyis a csillagászati tavasz első napján tartják elsősorban az iszlám országok, mint Egyiptom, Irak vagy Kuvait.
Mikor van anyák napja?
Mikor tartják anyák napját?

Tudtad-e?

A magyar paraszti világban is volt olyan időszak, amikor a március 20. utáni első vasárnap volt az anyák napja. Vagyis tulajdonképpen ez egy összevont ünnep volt. Gyömölcsoltó Boldogasszonynak nevezték, és egyszerre foglalta magába a nőnapot, Valentin-napot és az anyák napját.

  • Május első vasárnapján nemcsak mi kényeztetjük édesanyáinkat. Spanyolország, Románia, Portugália ugyancsak akkor ünnepli.

De nem mindenki a tavaszt tartja az édesanyák felköszöntésére a legmegfelelőbb időpontnak. Malawi például – ki tudja, miért – október második hétfőjére tette az anyák napját.

Oroszország november utolsó vasárnapját tűzte ki, de még vannak olyanok is, akik decemberben, 8-án tartják, például Panamában.

Tehát tulajdonképpen az év bármelyik napja lehet az anyukáké. De ez nem is csoda: hiszen az anyaság örök, és minden egyes napra szól. Lényeg, hogy legalább egy édesanyákról szóló nap legyen. Olyan, ami tényleg csak róluk, értük szól, és amikor végre mi kényeztethetjük őt hálánk jeléül. Hiszen minden másik napon ő teszi ki a lelkét értünk.

Anyák napjára

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők