Mikor van anyák napja 2021-ben

Mikor van anyák napja 2020-ban

Mikor van anyák napja 2021-ben?

Az anyák napja az egyik legfontosabb ünnep a világon, hiszen nem lehetünk elég hálásak édesanyáinknak, hogy a világra hozott bennünket. Az anyaság dicsőítése ősi időkre nyúlik vissza, és már az ókori Görögországban is rendszeresen megemlékeztek az istenek anyjáról, Rheáról.Így hát minden évben van egy nap, amit teljes egészében édesanyáinknak szentelünk, szerte a világon. De melyik is ez a nap pontosan, és mikorra esik 2020-ban?

Magyarországon 2021-ben az anyák napja május 1-én, vasárnap lesz. De nézzük meg egy kicsit részletesebben, miért pont ekkorra esik ez az ünnep.

Mikor van anyák napja 2020-ban
Mikor van anyák napja 2021

Mikor van anyák napja 2021 – melyik a hivatalos nap?

A fentebb feltett kérdés első felére a válasz alapból nem is olyan egyszerűen megválaszolható, és ennek két oka is van. Az egyik, hogy ahány ország, annyi szokás, ezért nem biztos, hogy Angliában ugyanakkor ünneplik, mint például Norvégiában.

A másik, ami nehezíti a rövid és egyszerű választ, hogy a legtöbb helyen az anyák napjának ünnepe nem egy konkrét dátum. Ehelyett legtöbbször valamelyik hónapban valahányadik nap, ami azt jelenti, hogy ez egy úgynevezett mozgó ünnep: minden évben másik napra esik.

Mikor van anyák napja idén Magyarországon?

 

Magyarországon az anyák napjának kinevezett nap minden év májusának első vasárnapjára esik. 2019-ben május első vasárnapja május 5-ére esett, így aznap köszönthettük fel édesanyáinkat. 2020-ban viszont a tavasz első hónapjának kezdő vasárnapja már két nappal korábban, azaz május 3-án van. 2021-ben pedig május 1.-én.

Mikor van anyák napja 2020-ban
Mikor van anyák napja 2021-ben?

Mikor van anyák napja 2021 más országokban?

 

Ahogyan már szó volt róla, az anyák napja ünnepének dátuma a többi országban rendkívül nagy eltéréseket mutat. Spanyolországban, Portugáliában és Litvániában például ugyanakkor tartják, mint nálunk, így 2021-ben ott is  május első vasárnapján fogják ünnepelni.

Angliában és Írországban anyák napját a nagyböjt negyvenedik napjára teszik. Az ünnep neve Mother’s Day. Érdekes módon ez egy másik ünnepből alakult ki, melynek neve Mothering Sunday. Ám a hasonló hangzás ellenére ennek nincs köze az anyák napjához. 2020-ban egyébként e két országban ez a nap március 22-ére fog esni.

Az Amerikai Egyesült Államokban és rengeteg más országban május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. 2020-ban ez május 10-ére esik.

Ezen kívül vannak olyan országok is, ahol konkrét, fix dátum az anyák napja, így mindig ugyanazon a napon van minden évben. Sok arab országban ez a dátum március 21-e, ez egyúttal a tavaszi napéjegyenlőség napja is. Más országokban pedig együtt tartják a nőnappal, azaz náluk március 8-a az anyák napja.

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők