Mióta ünnepeljük az anyák napját?

Mióta ünnepeljük az anyák napját?

Anyák napja:Mióta ünnepeljük az anyák napját?

Minden kisgyermek, amint elkezd kinyílni az érdeklődése a világra, hamar megtapasztalja és megtanulja az egyik legfontosabb dolgot a földön. Ez pedig nem más, mint hogy minden évben van egy nap, mely az anyukákról szól.

Számunkra tehát teljesen természetes, hogy május első vasárnapján megemlékezzünk édesanyáinkról. És bár ez nem mindig volt így, mióta a világ világ, már igen ősi hagyománynak számít az anyák tisztelete. De mióta is ünnepeljük tulajdonképpen az anyák napját?

Mióta ünnepeljük az anyák napját?
Mikortól ünnepeljük az anyák napját?

Mióta ünnepeljük az anyák napját – a gyökerek a föld és a tavasz tiszteletében

Valóban rendkívül régre nyúlik vissza az anyák napjának eredete, egészen az ókori Görögországig. Ekkor azonban még kicsit más volt az ünneplés módja, és maga az ünnepelt személye is.

Akkoriban ugyanis elsősorban az életre, az életet adásra helyezték a hangsúlyt (ami persze közeli kapcsolatban áll az édesanyákkal). A feltámadást, az új élet kezdetét a reményt adó tavasz hozta el hozzájuk. Ekkor a földanya virágba borította a természetet, hogy az élőlények számára biztosítsa az új magvakból a földi léthez szükséges táplálékot. Ezért pedig Rhea istennőnek nem lehetett eléggé hálás az emberiség.

Mióta ünnepeljük az anyák napját – az újkortól a mai ünnepig

A későbbi idők folyamán is bukkanhatunk sok olyan hagyományra, mely az anyák napi ünnep előfutárának tekinthető. De a fontosabb emlékek már inkább az újkorban bukkantak fel.

Angliában az 1600-as években a keresztény értékek mentén helyet kapott az édesanyákról való megemlékezés is. A húsvét utáni negyedik vasárnapot nevezték ki az ünneplésre. Ilyenkor még a szolgálóknak is adtak egy kimenőnapot, hogy az anyukájukkal tölthessenek egy kis időt.

A maihoz hasonló, hivatalos anyák napjának ünnepe – nem véletlenül – leginkább elkötelezett hölgyeknek köszönhető. Julia Ward Howe az Egyesült Államokban 1872-ben indította el az anyák napjára való megemlékezés hagyományát.

Ezt követően az 1900-as évek elején Anna M. Jarvis azért küzdött, hogy elismerjék az anyák napjának ünnepét. Célja az volt, hogy elérje, legyen egy hivatalos nemzeti ünnepnap az anyák napja, melyet végül 1914-re el is ért. Wilson elnök május második vasárnapját nevezte ki anyák napjának.

Egy kicsit árnyalja a képet az, hogy az eredeti elképzelés – azaz megemlékezés minden élő és elhunyt édesanyára – mára kissé megváltozott. A fogyasztói szemlélet jegyében immár nagyobb hangsúlyt fektetnek az ajándékozásra és minél nagyobb költésre a gyermeki hála helyett.

Mióta ünnepeljük az anyák napját?
Mikortól ünnepeljük az anyák napját?

Mióta ünnepeljük az anyák napját Magyarországon

Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek köszönhetjük az anyák napja ünnepét. Ők ugyanis a májusi Mária-tisztelet hagyományát kötötték össze azzal, hogy minden édesanyára kiterjesztették az ünnepet. Elsőként 1925-ben tartották meg, és 1928-ra már a hivatalos iskolai ünnepek között is szerepelt.

A hivatalos ünneppé válást egy államtitkár felesége találta ki, melyhez amerikai tapasztalatai adták az ötletet. Ezt követően került országosan is bevezetésre.

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők