Anyák napja csak igazi édesanyáknak?

Az Anyák napja kreatív ajándékai - a legjobb ötletek

Anyák napja csak igazi édesanyáknak?

…avagy gonosz vagy édes a mostoha?

Mária magához ölelte és összecsókolta a kislányt.
– Édes, édes mostoha! – suttogta Erzsike.

(Lakner Artúr: Édes mostoha)*
Anyák napja – kiket ünneplünk ilyenkor?

Anyukája mindenkinek van – vagy mégsem?

Attól függ, mit nevezünk anyukának… Anyuka ugyanis lehet többek között:

  • az édesanyánk,
  • a nevelőanyánk
  • és a mostohaanyánk.

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy úgy nőhet fel, hogy édesanyja végig mellette van. De miért fontos ez az anyák napja szempontjából? Természetesen azért, mert azokról az „anyukákról” sem szabad elfeledkezni ilyenkor, akik nem a vér szerinti édesanyáink. Vagyis a nevelőanyukák és mostohaanyukák is köszöntést érdemelnek neveltjüktől minden év első vasárnapján (vagy bármikor máskor).

Anyák napja csak igazi édesanyáknak?
Anyák napja csak igazi édesanyáknak?
Mi a különbség anyák napja szempontjából a nevelőanyuka és mostohaanya között?

De vajon miért vettük ketté a nem vér szerinti „anyukák” csoportját nevelőanyukára és mostohaanyukára?

Azért, mert nem minden esetben ismerik el ezeknek az anyukáknak az ugyanolyan fáradozásait, áldozatait. A „mostoha” kifejezést ugyanis azokra a nőkre szokták használni, akik az édesapa újabb feleségeként kerülnek az előző feleség gyermekének anyaszerepébe.

És rendkívül érdekes módon ezeket a mostohaanyukákat gyakorta nemhogy elismerik, de kifejezetten ellenszenvesnek tartják.

Anyák napja mostoháknak: de miért mostohák?

A „mostoha” szavunk bolgár eredetű, ahol ezt a szót olyan méhkirálynőkre használták, akik megtermékenyítetlen petéket raktak le. Nálunk pedig maga a „mostoha” jelző mindmáig a „szeretetlen, rideg” szavak megfelelője.

Valahol talán érthető is ez a felfogás a mostohaanyákkal szemben. Elvégre az anyátlan gyermek könnyen érezheti úgy, hogy az új feleség édesanyja helyét foglalta el. Sőt, a mostohának az édesapa szeretetéért meg kell küzdenie vetélytársával, a gyermekkel.

A gyermek szemében a mostoha könnyen ellenséggé válhat. Hacsak nem töltünk el azzal időt mi, szülők, hogy megértessük vele, szó sincs ilyesmiről, és elfogadtassuk vele az új helyzetet.
A mostohaanyák a kultúrában is mostohaként vannak kezelve

A mostohaanyákkal szembeni érzést ráadásul a kultúra is erősíti. Gondoljunk csak a mesékre, történetekre, ahol a gonosz mostoha a gyermekek elveszejtésére tör. Csak hogy a legismertebbet említsük: a Jancsi és Juliska vagy a Hófehérke.

A mesékben valahogy a mostohaanya kicsit összemosódik a gonosz boszorkánnyal, ki tudja, miért. Pedig a valóságban a mostohaanyák legalább akkora elismerést érdemelnének, mint a vér szerinti édesanyák.

Anyák napján mindazokat köszöntsük, akik anyaként viselkednek

Mert hiszen nem kell ahhoz rokoni szálakkal fűződni valakihez, hogy kiváltsa belőlünk az anyai törődés alapvető belső ösztönét. Sőt, előfordulhat, hogy egy „mostoha” anya sokkal jobban szereti nevelt gyermekét, mint a valódi édesanyja.

Anyák napján tehát köszöntsünk minden anyát, legyen az édes vagy mostoha: lényeg az irántunk érzett szeretete!

 


* Utolsó megtekintés: 2022-02-03