Anyák napján a nőket vagy az anyákat köszöntjük?

Boldog anyák napját!

Anyák napján a nőket vagy az anyákat köszöntjük?

Első olvasásra talán furcsának tűnhet a címben felvetett kérdés. Elvégre a legtöbb országban minden év márciusának nyolcadik napja a hölgyeknek van dedikálva. És persze minden év legtöbbször valamelyik szép, tavaszias májusi napján az édesanyákat köszöntik.

Akkor miért is gondolhatná bárki is, hogy az anyák napja tulajdonképpen a nők napja?

A válasz nagy valószínűséggel valahol abban keresendő, hogy ki mit is gondol tulajdonképpen arról, hogy mit jelent valójában nőnek lenni.
Anyák napja és nők napja, avagy mi volt előbb: a kotlós vagy a tyúk?

Ahhoz, hogy választ kapjunk a fent említett kérdésre, érdemes annak utánajárni, mi volt előbb? A híres talány mintájára fogalmazhatnánk úgy is: mi volt előbb – a kotlós vagy a tyúk?

Kezdjük tehát mindenekelőtt azzal, hogy megnézzük, mióta ünneplik az anyák napját, és mióta a nők napját. Minden bizonnyal ugyanis már ez is sejtethet valamit az anyák napja és a nők napja kapcsolatának felfogásáról.

Boldog anyák napját anyák napján
Boldog anyák napját!

Az anyák napja ünnepének eredete az ősi időkre nyúlik vissza

Az anyákat – egészen pontosan az anyaságotmár egészen az emberi történelem kezdetén nagy becsben tartották. Ez nem is csoda: elvégre az anyáknak köszönhető tulajdonképpen minden élet létrejötte.

Az első, tulajdonképpeni anyák felköszöntését hivatott ünnepeket már az ókori Görögországban fellelhetjük. Ekkor tartották Rhea, az istenek anyjának ünnepét, és vele ünnepelték a többi édesanyát is.

A maihoz hasonlító, hivatalos anyák napja ünnep a keresztény világhoz köthető. Az 1600-as évek Angliájában az „Anyák vasárnapja” során a szolgálólányok hazamehettek édesanyjukhoz, és neki szentelhették ezt a napot.

A mai, modern, évente megünnepelt anyák napja végső formáját az Egyesült Államokban nyerte el 1872-ben.
A nőnap sokkal rövidebb múltra tekinthet vissza, mint az anyák napja

A nők, akikre nem anyaként tekintettek, már kevésbé kaptak kiemelt figyelmet az évszázadok során, leszámítva a szerelmes nagy költők múzsáit.

Az első, kifejezetten a nők jogaival valamilyen formájában kapcsolatos esemény 1857-ben történt, és ismét csak az amerikai New Yorkhoz köthető*. Ekkor textilgyáros munkásnők sztrájkoltak a jobb munkafeltételekért. És bár ez is március 8-án történt, a hivatalos, évente ünnepelt nőnap az 1917-ben Oroszországban tüntető nők március 8-ájától datálódik.

Boldog anyák napját!
Boldog anyák napját!

A nőnapnak köszönhetjük, hogy a nőket nemcsak anyának tekinthetik

Mint látható, a nőket jóval előbb ismerték el anyaként – mint nőként. A nőnap kialakulása annak köszönhető, hogy a nők joggal várták el, hogy a férfiak egyenlő partnernek ismerjék el őket. Vagyis ne csak az anyát, hanem a nőt is értékeljék bennük.

Egy dolog tehát nőnek lenni a mai világban, és egy másik, ám roppant fontos életcél az anyaság. Mindkettő külön ünneplést érdemel.

* Utolsó megtekintés: 2023-03-14