Május első vasárnapja – Anyák napja

Május első vasárnapja

Május első vasárnapja

„Orgona ága, barackfa virága.
Öltözzetek új ruhába,
anyák napja hajnalára,
illatosan!”

(Forrás)*Május első vasárnapja – május a legszebb hónap

A május talán a legszebb hónap az egész évben. Ez a tavasz utolsó hava. Ekkor az első két tavaszi hónappal ellentétben már nagy valószínűséggel nem fordulhatnak elő váratlan télies időjárási jelenségek. De még a nyár forrósága sem fenyeget bennünket (egyelőre).

Május havában indul be a természet újjáéledése hosszú téli álmából. Legalábbis ilyenkor már különösen látványos az ébredés: minden virágba borul, csupa szín- és illatorgia mindenfelé.

Május első vasárnapja – május a legszebb hónap
Május a legszebb hónap, ekkor ünnepeljük az Édesanyákat.

Május első vasárnapja – amikor a természet is az édesanyákat köszönti

Május első vasárnapja tehát nagy valószínűséggel egy gyönyörűséges és egyben kellemes napnak ígérkezik, legyen szó bármelyik évről. Talán nem is véletlen hát, hogy nálunk Magyarországon ezt a különleges napot jelöltük ki édesanyáink felköszöntésére.

Ezen a napon gyermekkoromból azóta is mindig felidéződik a híres anyák napi dal*, mellyel anyukámat köszöntöttem akkoriban. És rögtön ezzel párhuzamosan orromban érzem a frissen nyíló orgonabokrok különleges illatát is. Persze ez fordítva is igaz: a szemet gyönyörködtető lila-kék-fehér virágocskák fölé hajolva máris halkan dúdolom ezt a kedves kis éneket.

Május első vasárnapja – amikor mindenki megemlékezik az édesanyákról

Az anyák napjának ünnepét minden gyermekekkel foglalkozó intézmény kiemelten fontosnak tartja. Az összes óvodában, általános és középiskolákban külön műsorokat állítanak össze az édesanyák köszöntésére. Hiszen mi örvendeztethetné meg jobban egy anyuka szívét, mint mikor szíve csücske neki, érte produkálja magát? Sok helyen kézműves foglalkozások során kis ajándékokat készítenek a gyermekek, amivel aztán édesanyjuk boldogan büszkélkedhet.

De természetesen nemcsak közösségi kereteken belül zajlik a köszöntés. Május első vasárnapján a legtöbb családban az édesanya kényeztetése áll a középpontban. Szerencsésebb anyukáknak ilyenkor nem kell a családi ebéddel foglalatoskodni. Bizonyára sokan találnak ki közös programokat, ahol végre mindenki élvezheti szerettei társaságát. A figyelmes apukák pedig biztosan külön meglepetéssel adják tudtára párjuknak, mennyire pótolhatatlan is ő kis közösségük életében.

Május első vasárnapja
Május első vasárnapján mindenki megemlékezik az édesanyákról

Május első vasárnapja – ne feledkezzünk meg a nagymamákról sem

Bár a nagymamák is anyukák, ezért gyermekük biztosan külön felköszönti őket, azért az ő szerepük is meghatározó. Ezért a legtöbb családban ilyenkor az unokák a nagyinak is kedveskednek kicsit. Elvégre ez csak járhat nekik, cserébe mindazért a rengeteg kényeztetésért, amit az év minden napján tőlük bezsebelhetnek, nagymamák napja híján…

Május első vasárnapja
Május első vasárnapján ne feledkezzünk meg a nagymamákról sem

Május első vasárnapja – adjunk hálát édesanyánkért!

Május első vasárnapja tehát mindenképpen az édesanyák napja. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy még mindig velünk van, legyünk nagyon hálásak a sorsnak! Köszönjük meg nekik mindazt a sok jót, amit értünk tett. Adjuk tudtára minden évben – akár annak minden napján is –, mennyire hálásak vagyunk, és milyen nagyon szeretjük őt!

* Utolsó megtekintés: 2020-01-13

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők