Anyák napja dalok – 2+2 megható melódia édesanyánk tiszteletére

Anyák napja másképp

Anyák napja:Anyák napja dalok – 2+2 megható melódia édesanyánk tiszteletére

„Édesanyából csak egy van a világon, a világon
És amiből csak egy van azt vigyázom, vigyázom”

(Hahó Együttes*)

Egyik legkedvesebb és legfontosabb ünnepünk az anyák napja, a világ számos országában. Bár nem mindenhol köszöntik őket ugyanakkor, de az, hogy az egész nemzet rájuk emlékezik egy teljes napon át, mindenütt megegyezik.

Nem véletlen tehát, hogy az anyák napjára rengeteg verset, dalt találhatunk, amivel mosolyt csalhatunk az arcukra ezen a különleges napon. Válogathatunk a népdalok, a könnyűzenei darabok és nagy költők édesanyjukhoz írt hálaversei között kedvünkre.

„anyánk, légy reménységben,
köszöntünk egészségben”

(Köszöntő, népdal*)

Anyák napi dalok – ismert népdalok

Népdalból is sok van, melyek az édesanyák tiszteletére születtek meg.

  1. Orgona ága

Az egyik legismertebb talán az Orgona ága…* kezdetű dal. Ennek eredetét ugyan sajnos nem ismerjük, de csodálatosan hangulatos anyák napi köszöntő lehet. Bizonyosan megtalálhatjuk szinte minden anyák napi köszöntőműsor repertoárjában.

Talán azért is olyan népszerű nekünk, magyaroknak, mert kiválóan visszaadja azt a hangulatot, időszakot, amikor az anyák napját hazánkban megünnepeljük. A tavasz, a frissen ébredő természet és a tarka, illatos virágok érzetét adja vissza bennünk.

Forrás: Zeneovi-Orgona ága Youtube

 

  1. Már megjöttünk estére…

Ezt a valójában Köszöntő című magyar népdalt Somogy megyében gyűjtötték 1933-ban, Seemayer Vilmosnak köszönhetjük, hogy felfigyelt rá.

Érdekesség, hogy ez a nagyon kedves kis dal eredetileg nem anyák napjára készült. Eleinte névnapi köszöntéskor dalolták, úgy, hogy a mostani szövegben szereplő „anyánk” szó helyett mást használtak. Úgy adták elő a dalt, hogy a felköszöntendő személy nevét mondták olyankor.

„Mama, kérlek, meséld el nekem,

Hogy hogyan kezdődött az életem?”

(Bródy János: Mama, kérlek*)

Anyák napja dalok – magyar szerzők művei

Az anyai-gyermeki szeretet témája soha el nem múló ihletforrás még kortárs szerzőink számára is.

  1. Mama, kérlek

Van, akiben ráadásul az anyáknak kijáró tisztelet és megbecsülés megéneklésén túl további, mélyebb gondolatok és kérdések merülnek fel. Ilyen például a leginkább Koncz Zsuzsa előadásában megismert Mama, kérlek című dal is. Ebben Bródy János egyúttal a gyermek kérdéseit, kétségeit is megfogalmazza származásáról, sorsáról.

https://www.youtube.com/watch?v=hHF_3J-6UvA

Forrás: Koncz Zsuzsa: Mama kérlek Youtube

  1. Mama

Ennél eggyel újabb keletű, ám nem kevésbé népszerű a Crystal együttes egyszerű, Mama címet viselő száma, mely 2003-ban született. Elsősorban az elmúlt törődés, az édesanya elvesztésének feldolgozását festi le a dal.

Sok egyéb, másik anyák napi dalt megemlíthetnénk még, hiszen szerencsére nagy a választék belőle. Így biztosan mindenki meg tudja találni azt, mely számára a legszebben fejezi ki édesanyja iránti tiszteletét.

* Utolsó megtekintés: 2020-04-06

Anyák napja blog

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők