Anyák napja gondolatok

Anyák napja gondolatok

3 gondolat, ami édesanyánk éltetése során felmerülhet bennünk

Számtalan ünnepelnivaló van az évben, amit lehet várni, amire lehet készülni. Már maga a várakozás is kellemes, de azután az ünnep alatt igazán jó dolgok történnek. A karácsony az egyik legnagyszabásúbb ünnep, és különösen a gyerekek várják például a húsvétot vagy a mikulást.Aztán vannak olyan ünnepek, amelyek nem feltétlenül arról szólnak első sorban, hogy pihenünk, finomakat eszünk, magunkat kényeztetjük. Az anyák napja kifejezetten egy ilyen ünnep. Milyen gondolatok, érzések kapcsolódnak vajon az anyák napjához?

Anyák napi gondolatok
Anyák napi gondolatok

Anyák napja gondolatok #1: az ünnep, amit mindenki elismer

Sok olyan ünnep létezik, ami szinte megosztja a társadalmat. Ezek általában vagy politikai/történelmi ünnepek, nagy győzelmek (nálunk inkább vereségek), eseményekről való megemlékezések, vagy vallási ünnepek.

Előbbiek idővel cserélődhetnek – az utókor eleinte ünnepli, majd megváltozik a helyzet, és inkább szégyellt fekete nap lesz az ünnepből. A vallásos ünnepeket meg természetesen az adott valláshoz tartozók ünneplik, az adott rítusok szerint. Aki pedig nem osztja a vallást, azoknak nem igazán ünnep az ilyen, vagy valami egészen mást jelent a számára.
És akkor itt van az anyák napja ünnepe. Egy olyan ünnep, aminek jelentősége megkérdőjelezhetetlen, és gyakorlatilag minden kultúrában megünneplik valamilyen formában.

Sőt, az anyák napja gondolata egy kicsit akár közelebb is hozza egymáshoz az embereket. Hiszen mindenkinek van édesanyja, akit szeret, és aki őt legjobban szereti a világon. És bár a mindennapok szürkesége elhalványítja ezt az el nem múló érzést, van egy ünnep. Az anyák napja gondolata pont ebből fakad: hogy legalább évente egyszer tudatosítsuk magunkban ezt a kölcsönös szeretetet.

Anyák napi gondolatok
Anyák napi gondolatok

Anyák napja gondolatok #2: az anyasággal egyúttal a nőiséget, női nemet ismerjük el

Világra hozni egy gyermeket – erre férfi nem lehet képes, csakis egy nő. Sokan mondják, hogy az apák napjának ünnepe gyakorlatilag minden egyes nap – míg anyák napja csak egy van az évben. És bár ez lehet, hogy kevésnek tűnik, figyelembe véve, mennyi mindent köszönhetünk édesanyánknak, mégis: inkább örüljünk neki, hogy van. És használjuk ki, amennyire csak lehet, hogy anyák napja ünnepe valóban bearanyozza édesanyánknak azt az egy napot.
Anyák napja gondolatok #3: anyák napja a mindennapokban

Évente sajnos csak egyszer van egy ünnep, ami kifejezetten az anyák napja. De talán ez segít tudatosítani azt, hogy valójában minden nap ünnepelnünk kellene édesanyánkat. Mindazokért, ami áldozatokat értünk hozott, és mindazon jóságért, amit mind-mind édesanyánknak köszönhetünk. Ha az anyák napja gondolatokat ad nekünk, méghozzá ilyen jellegű gondolatokat, akkor már megérte ez az egy nap az évben.

Anyák napja gondolatok – nekem ezek az anyák napi gondolatok merültek fel a lelkemben az anyák napja ünnepének kapcsán.