Nemzetközi anyák napja

Nemzetközi anyák napja

Nemzetközi anyák napja – 5 érdekes anyák napja a világból

Az édesanyák előtt való tisztelgés szerte a világon egy nekik dedikált nap formájában történik meg. Mondhatnánk tehát, hogy az anyák napja egy nemzetközi ünnep, csakhogy…Nemzetközi anyák napja – néhol ez a napja, néhol más

Csakhogy ahány ország, szinte annyi különböző napon tartják az anyák napját. Nálunk Magyarországon és néhány más helyen, köztük Spanyolországban vagy Litvániában például ez a nap május első vasárnapjára esik. Máshol, mint az Egyesült Államokban viszont már május második vasárnapját szentelik az édesanyáknak.

Ráadásul, azon túl, hogy ez a nap mindenhol az anyukáké, az ünneplés módja is eltér. Mi, magyarok ugye sok-sok virággal, tavaszi mulatságokkal köszöntjük őket, teljes családunk körében. De hogyan ünneplik más országokban?

Nemzetközi anyák napja

Nemzetközi anyák napja – ünneplés más országokban

Nézzünk körül a nagyvilágban, ki, hogyan köszönti az édesanyákat!

  1. Anglia

Mivel Angliával hasonlóak a körülmények, és azonos kulturális örökséggel rendelkezünk, nem annyira tér el az édesanyák ünneplése a mienktől. A nekik szentelt nap a húsvétot követő negyedik vasárnap, és kicsit erősebben kötődik a keresztény értékekhez. A történelmi források ugyanis úgy tartják, Anglia egyháza hívta életre az ünnepet, nemcsak az édesanyák köszöntésére, hanem az anyaszentegyház tiszteletére. Hozzánk hasonlóan azért ott is virágokkal, közös családi körben ünneplik az anyukákat.

  1. Franciaország

A francia édesanyákat május utolsó napján köszöntik, és ennek érdekessége, hogy a francia gyermekek ilyenkor nemcsak ajándékokkal lepik meg őket. Ilyenkor ugyanis elvégzik helyettük a házimunkát is, ami bizonyára külön örömet okoz a szülőknek.

  1. India

Ebben az országban nincsenek komoly hagyományai az anyák napjának, mivel csak nem olyan régóta tartják meg. A nyugati hatásoknak köszönhetően gyűrűzött be hozzájuk ez a szokás, és május 10-ére tették. Tradicionálisabb beállítottságuknak tudható be, hogy ilyenkor hangsúlyt fektetnek a lelki elmélyülésre is: az emberek ilyenkor az édesanyák fontosságán meditálnak.

Ám októberben egy komoly, tíznapos ünnepet is tartanak Durga, az isteni anya tiszteletére. Ajándékokkal és virágokkal kedveskednek neki, de természetesen a földi édesanyákról sem feledkeznek meg ilyenkor.

  1. Az arab világ

A közel-keleti országok nem elsősorban a női nem tiszteletéről híresek. Szerencsére a nyugati hatások ezen már sokat enyhítettek, és március 21-én arrafelé is megtartják az anyák napját. Ezen a napon a többi női szerepről is megemlékeznek, mert ez egyúttal a nőnap is. Sőt, a szerelmesek is ekkor köszöntik fel egymást. A családokban ilyenkor az ajándékok mellett igyekeznek a belső feszültségeken is enyhíteni, az anya-gyerek kapcsolatokat rendezni.

  1. Thaiföld

Augusztus 12-én Thaiföldön a királynő, Sirikit születésnapja van. Ekkor tehát országszerte nagy ünnepségeket tartanak. Mivel ő számukra egyúttal mindenki édesanyja, tulajdonképpen nekik ez az anyák napjának ünnepe is.

Nemzetközi anyák napja

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők