Anyák napján kit köszöntünk

Nemzetközi anyák napja

Anyák napja:Anyák napján kit köszöntünk?

Magyarországon május első vasárnapja a hivatalos anyák napja. Mint látható, ennek az ünnepnek az elnevezése igencsak beszédes. Így talán sokan bizonyára elcsodálkoznak azon, hogy valakiben felmerülhet a kérdés: kit is köszöntünk valójában ilyenkor?

Pedig talán nem is feltétlenül olyan egyértelmű a válasz, mint azt első látásra gondolnánk. Vizsgáljuk csak meg egy kicsit részletesebben ezt a problémát.

Anyák napján kit köszöntünk – az anyák napi ünnep eredete

A Wikipédia szerint „Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg.”

Ez viszonylag egyszerű meghatározás, ám rögtön felmerül a kérdés: mi is az az anyaság?

Napjainkban ez viszonylag egyszerű: anyának nevezzük azokat a hölgyeket, akik gyermeke(ke)t hoznak a világra.

De tágabb értelemben anya minden és mindenki, aki valaminek és/vagy valakinek életet ad.

Az anyák napja ünnepének pedig valahol ez a gyökere.

Anyák napján kit köszöntünk?
Anyák napján kit köszöntünk? A válasz egyszerű: minden anyát 🙂

Anyák napján kit köszöntünk – az anyák napi ünnep eredete

Az anyák napja ugyanis – mint annyi más ünnep is – egészen az ősi időkig nyúlik vissza. Azokba az időkbe, amikor még nemcsak egy, hanem rengeteg isten népesítette be az emberek képzelete által a világot. Szinte minden jelenségnek megvolt a kijelölt hallhatatlan felelőse, így a szélnek, a tengernek, az alvilágnak. És persze nem utolsó sorban a földnek is – a földnek, melyből minden élet ered. A föld istennője tehát egyúttal minden élőlény anyja is.

Így hát az Életanya istenségnek különleges tisztelet járt. Az ókori görögöknél ezt a nemes címet Rheia kapta. Ám valószínűleg az ő előképe még régebbi, a kis-ázsiai Kübelé istenanya lehetett, és már neki is nagyszabású ünnepeket rendeztek. Csakúgy, mint Rheiának, aki a legfontosabb görög főistenek anyja is volt egyúttal, nem véletlen, hogy nagy tisztelet övezte.

Anyák napján kit köszöntünk
Rheia, a görög főisten anyja

Anyák napján kit köszöntünk? – Minden életet adó hölgyet

Érthető tehát, hogy az „anya” fogalma sokkal tágabban értelmezhető, mint szűken vett édesanyánk. Persze mindenki számára ő a legfontosabb, és hozzá kötődik legerősebben. De az évenkénti anyák napján édesszülőnk mellett a többi, számunkra sokat jelentő hölgyről is érdemes megemlékezni. Ők lehetnek akár nagymamáink, de sokan vannak, akik – méltán – például a keresztanyjukat is felköszöntik ilyenkor.

Nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg azokról a hölgyekről, akik tulajdonképpen közvetlenül életet nem adtak senkinek. Ám mégis egy életen át gondoskodtak valakiről – ezek például lehetnek közvetlen rokonaink társai, vagy azok, akik örökbe fogadták gyermeküket.

Hiszen az anyaság nem csak azt jelenti, hogy életet adunk valakinek. Az anyák másik legfontosabb feladata az, hogy egy életen át gondoskodjanak rólunk. Aki tehát ezt megteszi – legyen az az édesanyánk vagy bárki más – mindenképpen hálát és köszönetet érdemel.

Anyák napján tehát köszöntsük fel mindazokat, akik számunkra igazán fontosak.

Anyák napi versek, köszöntők

Anyáknapi rövid versek

Anyák napi versek nagymamáknak

Anyák napi SMS- ek

Anyák napi képek

Anyák napi kifestők, színezők