Anyák napja emlékezés

Anyák napi programok

Anyák napja emlékezés

„Csak a szeme nevet rám ismerősen,

két mélabús, merengő viola.

Csak kék szemében ismerek magamra,

mely eljövendő álmoktól homályos

s rettegve a bús végtelenbe réved.”

(Kosztolányi Dezső: Anyuska régi képe.*)

Az édesanya nagy valószínűséggel az a személy, aki a legközelebb áll minden emberhez. Hiszen Ő az, aki mindennél jobban ismer. Ismeri hibáinkat, gyengeségeinket, félelmeinket… és mindezek ellenére – vagy mindezekkel együtt – ő szeret bennünket a legjobban a világon!

Ezzel a ténnyel természetesen bizonyára mindenki tisztában van. De vajon hányszor jut ez eszünkbe a mindennapok során? Bizony, a rengeteg történés, esemény, sok megoldásra váró probléma közepette kinek van ideje az édesanyja iránt érzett hálán való merengésre?

Talán éppen ez az oka annak, hogy az emberiség történetének hosszú ideje során már az ősidőktől fogva megemlékezünk az édesanyákról.

Anyák napja emlékezés, hogy sose feledjük a számunkra legfontosabbat

Minden egyes ember, de minden élőlény is, egy édesanyától származik. Ha tehát nem is ő nevelt volna fel bennünket, más önmagában azért is hálásak lehetünk neki, hogy életet adott nekünk. Ha ő nem lett volna, mi sem léteznénk.

És ez a tény talán eredendően kódolva van bennünk, ami azt jelenti, sose felejthetnénk el édesanyánkat.

De szerencsére a világ legtöbb országában van egy nap minden évben, amikor biztos, hogy mindenki emlékszik az édesanyjára. Olyannyira, hogy nemcsak emlékszik, de meg is emlékezik róla. Az anyák napja, legyen bármikor is, teljes egészében az anyukákról való megemlékezésre van szentelve.

Ez a nap róluk szól. Ezen a napon – ha máskor nem is – minden ember kifejezi édesanyja iránt érzett háláját. Ilyenkor virágokkal, ajándékokkal kedveskedünk neki, és mindenféle kényeztetéssel mutatjuk ki irántuk érzett el nem múló hálánkat és szeretetünket.

Anyák napja érdekességek- virágkosár

Ám az anyák napja az anyák iránti tisztelet kifejezésén túl még ennél is többről szól.

Anyák napja – emlékezés a közös élményekre

Ezen a napon tudatosul bennünk, mennyi mindent köszönhetünk édesanyánknak. Ez a nap örök emléket állít nekik. Megemlékezünk a sok szeretetről, gondoskodásról, melyet tőlük kaptunk az életünk során nap mint nap.

Ez a nap egyúttal remek alkalom arra, hogy felidézzük a közösen együtt töltött időket. A nehézségeket, szomorúságokat, melyeken közösen mentünk keresztül az évek során.

De mindenekelőtt a sok-sok boldog időszakot. A vidámságok sorát: a rengeteg együtt nevetést, viccelődést, évődést, kacagást.

Milyen szerencse, hogy van memóriánk, hogy emlékezhetünk erre a rengeteg közös élményre!

Anyák napja emlékezés. Anyák napi programok
Anyák napja emlékezés: a közös programok felejthetetlenek.

Anyák napja: emlékezzünk édesanyánkra a mindennapokban is

A legjobb pedig, hogy nem csupán évente egy nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kifejezzük neki az iránta érzett hálánkat.

Hiszen minden egyes napon emlékezhetünk: édesanyánknál fontosabb ember nincs még egy számunkra itt a földön. Használjuk ki, amíg lehetőségünk van rá, és köszönjük meg neki, hogy van nekünk ezen a világon.

* Utolsó megtekintés: 2020-04-13.